Zorgmaatwerk | behandeling en begeleiding

Je bent hier:

Thuiszorg De Friese Wouden zondag 9 juni in IKON televisieprogramma Lux over ‘zuinige en zinnige zorg’

Categorie  
07 juni 2013 11:55 uur

Aanstaande zondag 9 juni zendt de IKON op Nederland 2 om 23.40 uur een nieuwe aflevering van haar programma Lux uit. Het thema van deze aflevering ‘Je geld of je leven? Over zuinige en zinnige zorg. Daarbij wordt ingegaan op ‘goede zorg’, maar wat is dat eigenlijk: ‘Goede zorg’? Voor het antwoord reisde de redactie af naar Friesland om daar bij De Friese Wouden ter plekke te zien en te horen hoe goede zorg er uit kan zien. Om nog concreter te zijn: ze reisden af naar verpleeghuis Berchhiem in Burgum. Directeur Aukje Reinders zegt hierbij in het programma dat het in de kern gaat om oprechtheid, om warme zorg, 1 op 1 contact en de cliënt echt centraal stellen. Daarnaast komt zij terug op het aloude principe van ‘Rust, reinheid en regelmaat’, wat gezien de toenemende werkdruk en de bezuinigingen sterk onder druk is komen te staan.

De Friese Wouden - dat vooral werkzaam is in Zuidoost en Noordoost Friesland - trainde in de afgelopen periode als haar 5.500 medewerkers om nog meer die zorg te leveren die cliënten nodig hebben en die ze ook verdienen. Hiervoor heeft de organisatie in samenwerking met hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei Thé het programma ‘De Werkvloer Centraal’ neergezet. Een belangrijk aspect bij ‘De werkvloer centraal’ is dat de medewerkers in de kleine teams in de wijken en dorpen, en in de zorgcentra zelf veel ruimte krijgen om verdere verbeteringen te realiseren, in plaats van dat dit vanaf ‘het hoofdkantoor’ wordt opgelegd, zoals dit vaak het geval is.

In het IKON-programma is ook veel aandacht voor dementie. Ook daaraan is door De Friese Wouden gewerkt. In het traject ‘Dementie Centraal’ worden de medewerkers van De Friese Wouden in trainingssessies meegenomen in de wereld van de dementie aan de hand van filmfragmenten (zie ook www.alzheimer-experience.nl) . Je kijkt hierbij door de ogen van de dementerende cliënt, de familieleden en de professional.  Alles gericht om de cliënt goede zorg te beiden.

LUX: Je geld of je leven? Over zuinige en zinnige zorg - zondag 9 juni – IKON - Nederland 2 – 23.40 uur

<< Vorige pagina