Zorgmaatwerk | behandeling en begeleiding

Je bent hier:

We kunnen los! Innovatiewerkplaats ‘Active Ageing Diabetes’ is een feit.

Categorie  
18 november 2013 09:27 uur

Tekst: Yvonne Dijksterhuis

Op het moment van schrijven, wordt al drie dagen lang elke stap die ik maak nauwkeurig geregistreerd, krijg ik feedback op mijn bewegingspatroon via o.a. smileys en ben ik er nog niet over uit wat sommige  andere cijfers die op het display verschijnen mij vertellen. Wat ik wel weet, is dat ik niet eerder op bed ga voordat mijn smiley blij is.Ik heb het over de fitbit.

Een fitbit is een klein apparaatje, dat je bij je draagt en dat al je bewegingen registreert over de hele dag. Zelfs als je slaapt! Het heeft veel weg van een stappenteller, maar biedt meer mogelijkheden. Naast het feit dat wordt bijgehouden hoeveel stappen je per dag zet en hoeveel kilometer je loopt, wordt ook bijgehouden hoeveel calorieën je verbruikt. De resultaten van de dag kunnen ingeladen worden op de computer en zo kun je over een bepaalde periode analyseren hoe jouw bewegingspatroon er uit ziet.

De reden waarom ik deze fitbit draag, heeft alles te maken met het innovatieproject, waar de Kwadrantgroep (met inzet van Zorgmaatwerk) samen met Hanze Hogeschool Groningen, e-Vitality, Tizin, Target Holding en Bethesda Diabetes Research Center  deel van uit maakt: Active Ageing Diabetes. In dit project stellen wij ons de vraag: Welke leefstijl interventies leiden tot ander gedrag bij patiënten met Diabetes type II? Dus tot een gezond bewegings- en voedingspatroon? En welke rol kan technologie spelen om dit ander gedrag te bewerkstelligen?

En nu zult u waarschijnlijk denken wat heeft Zorgmaatwerk te maken met Diabetes type II? Wel nu…dat zit zo. Alhoewel dit project zich richt op de somatische en dus lichamelijke kant, zijn er ook hele interessante vertalingen te maken naar de geestelijke gezondheidszorg. Uit onderzoek is gebleken dat voeding en beweging bepalende factoren zijn in hoe wij ons psychisch voelen. Onderzoek van het Trimbos-instituut leert ons dat mensen die één tot drie uur sporten vijftig procent minder kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen, dan mensen die niet sporten. En als ze al een psychische stoornis ontwikkelen, draagt sporten bij aan een sneller herstel. En zo zijn er zelfs aanwijzingen dat te weinig omega 3-vetzuren(vis) samenhangen met aandoeningen als depressie, ADHD, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Het laat maar zien dat een gezond bewegings- en voedingspatroon niet alleen van invloed is op een goed fysiek gestel, maar ook op het geestelijk gestel.Binnen Zorgmaatwerk spelen we hier al deels op in door onze cliënten runningtherapie aan te bieden. Maar dit kan nog uitgebreider. Met dit project hopen we daarin een belangrijke stap te zetten en het belang van gezonde voeding te benadrukken. 

Diabetes mellitus  type II

Diabetes mellitus type II is de meest voorkomende ziekte in Nederland. Bijna één miljoen mensen in Nederland lijdt aan deze ziekte en dat aantal groeit gestaag. Deels kan dit verklaard worden door de vergrijzing, maar ook steeds meer jonge mensen en kinderen ontwikkelen diabetes. Een actieve en gezonde leefstijl is één van de beste manieren om het ontstaan van de ziekte te voorkomen. (www.healthyageing.net)

De metende patiënt

Een trend die al een tijdje aan de gang is het fenomeen dat mensen steeds vaker gegevens van zichzelf verzamelen. Door middel van het integreren van technologie en dataverzamelingsmethoden wordt er meer inzicht verschaft in jezelf. Dit verschijnsel staat bekend als Quantified Self. Letterlijk betekent dit: jijzelf, uitgedrukt in data. Wanneer we de beweging van quantified self vertalen naar de gezondheidszorg, zou dit wel eens voor een enorme verschuiving in deze sector kunnen zorgen. Martijn de Groot, projectleider van de innovatiewerkplaats Active Ageing Diabetes, legt uit: ‘Het is straks niet meer: Dokter ik voel me niet lekker, wat is er met me?’, maar ‘Kijk dokter, zo is het met me.’ Via apps op de smartphone kunnen verschillende metingen gedaan worden door de patiënt. Te denken valt aan bloeddruk, hartslag en voedings- en bewegingspatroon.  Een groot voordeel. Het levert niet alleen meer bewustwording bij de patiënt op, maar de dokter kan keuzes maken op basis van objectieve data.

Innovatiewerkplaats: Active Ageing Diabetes

Meten is weten! Het gecreëerde inzicht leidt vaak tot bewustwording, wat een voorwaarde is om gedragsverandering te realiseren. Precies wat we voor de innovatiewerkplaats Active Ageing Diabetes ook willen bewerkstelligen: gedragsverandering bij patiënten met Diabetes type II.

In het project varen we daarom mee op deze nieuwe  trend van het zelf meten. Dit doen we door gebruik te maken van de eerder genoemde fitbits en deze te koppelen aan een online platform, waarop de gegevens van de fitbit uitgelezen kunnen worden. Via het online platform ontvang je ook support van de therapeut. Deze kan oefeningen plaatsen, tip & trics en overige relevante informatie. Daarnaast kan er via het platform gechat worden met de zorgverlener.

In september zijn we officieel gestart met dit vierjarig durend project. We zitten nog in de fase waarbij we het gebruik van het online platform in combinatie met de fitbit aan het optimaliseren zijn. Binnenkort start de eerste pilot met cliënten en wie weet lopen er  dan straks steeds meer mensen met een fitbit rond en gaan ze niet eerder op bed dan dat de smiley blij is….

 

<< Vorige pagina