Zorgmaatwerk | behandeling en begeleiding

Je bent hier:

De week van de psychiatrie

Categorie  
25 maart 2014 14:32 uur

De week van de psychiatrie vindt dit jaar plaats van 24 t/m 30 maart. NPO Doc heeft haar programmering hier op aangepast.

OP TELEVISIE NPO DOC
Maandag 24 maart start de Week van de Psychiatrie. NPO Doc, voorheen Holland Doc 24, sluit aan bij de psychiatrieweek door documentaires uit te zenden die de wereld van de psychiatrie op zijn breedst verkennen. Zo kijken we mee met kinderen die psychische problemen hebben in 'Kinderen met kopzorgen' en wordt de vraag opgeworpen of euthanasie misschien ook toegankelijk moet worden voor mensen die niet alleen lichamelijk, maar vooral geestelijk aan het eind van hun Latijn zijn zoals 'Moeders springen niet van flats' laat zien. De documentaire 'Alter ego: Brieven uit Afrika' laat zien hoe in Afrika traditionele geneeswijzen gecombineerd worden met het westerse perspectief. En we maken kennis met het leven van Wim Maljaars, beheerst door wanen en psychoses.

Kinderen met kopzorgen
In onze veeleisende samenleving zijn termen als ADHD en PDD-NOS bijna gemeengoed geworden. Wat betekent dit voor de kinderen en voor diegenen die hen opvoeden? Kinderen met kopzorgen (Ingeborg Jansen, IKON, 2013) is een kritische documentaire over de toenemende diagnostisering binnen onze maatschappij.
Uitzending NPO Doc: o.a. op dinsdag 25 maart om 19.24 uur
Bekijk Kinderen met kopzorgen online op Gezond24

De beslissing van Wim Maljaars
Op 2 september 2008 werd Wim Maljaars dood aangetroffen in zijn isoleercel. Gestikt in een boterham met pindakaas, is de conclusie na onderzoek. Hieraan vooraf ging een leven vol wanen, psychoses en periodes van depressiviteit. Maker Kees Hin raakte gefascineerd door Wim en brengt zijn onvoorspelbare leven – en onverwachte dood – in kaart in De beslissing van Wim Maljaars (HUMAN, 2011).
Uitzending NPO Doc: o.a. op zaterdag 22 maart om 20.07 uur
Bekijk De beslissing van Wim Maljaars online op Gezond24

Alter ego: Brieven uit Afrika
"Wat zijn gekken, en hoe zouden we dat weten, zeker hier?" Na zijn afstuderen start een jonge psychiater van 1982 tot 1985 een psychiatrische instelling in Afrika. Omwonenden zijn sceptisch, zieke mensen worden vaak beticht van hekserij. De dokter moet samenwerken met lokale genezers en als 'witte dokter' is dit niet altijd even gemakkelijk. De brieven aan het vaderland over zijn beproevingen vormen de leidraad in Alter ego: Brieven uit Afrika (Hillie Molenaar, IKON, (1987).
Uitzending NPO Doc: o.a. op maandag 24 maart om 21.16 uur

Moeders springen niet van flats
'Nog een laatste knuf.' Het is maandagmiddag 25 februari 2002 wanneer de moeder van regisseur Elena Lindemans van een flat springt. Haar verzoek om euthanasie werd kort daarvoor afgewezen. Moeders springen niet van flats (VARA, 2014) is een eerbetoon aan een moeder die ernstig leed onder haar psychische ziekte maar niet werd erkend door hulpverleners – en daarom geen andere uitweg meer zag.
Uitzending NPO Doc: o.a. op zondag 23 maart om 20.56 uur
Bekijk Moeders springen niet van flats online op Gezond24

De dame met het witte hoedje
De 67-jarige lerares Hanna Vasiljevna Michailenko uit Odessa verbleef achter jaar lang onvrijwillig in een psychiatrische instelling. Zij wilde de Russische geheime dienst KGB niet ter wille zijn en weigerde te infiltreren in een groep dissidenten. De half Russische Aliona van der Horst schetst in De dame met het witte hoedje (NCRV, 1998) met behulp van een psychiater het pijnlijk relaas van een moedige vrouw.
Uitzending NPO Doc: o.a. op zondag 23 maart om 21.53 uur

Paviljoen 7
Op de dertiende verdieping van de Amsterdamse Bijlmerbajes worden gestoorde criminelen behandeld die niet in een gewone gevangenis thuishoren. Ze worden geboeid aan handen en voeten binnengebracht en dragen een spuugmasker. De documentaire Paviljoen 7 (Zoli Schwarcz, NCRV, 2011) volgt hulpverleners en artsen in hun dagelijkse omgang met gedetineerden die in een ernstige psychiatrische crisis zijn beland – en die nergens anders terecht kunnen.
NPO Doc: Uitzending o.a. op donderdag 27 maart om 21.24 uur
Bekijk Paviljoen 7 online op Gezond24

Twee zussen met een depressie ertussen (Holland Doc radio)
Holland Doc radio besteedt aandacht aan de Week van de Psychiatrie op zondag 23 maart met de uitzending van de documentaire 'Twee zussen met een depressie ertussen' (VPRO/NTR), een radiodocumentaire van Carine van Santen over haar langdurig depressieve zus. Hoe geduldig is een ongeduldige levenslustige zus met een langdurig depressieve zus? Hoe kan het dat twee vrouwen met dezelfde jeugd zo verschillend terecht zijn gekomen?
Door indringende, humoristische en ontroerende dialogen tussen Carine en haar zus krijgen we een indruk van hoe hardnekkig de depressie is en hoe moeilijk het is om het helpen te laten en geduld te bewaren.
Holland Doc radio: zondag 23 maart om 21.00 uur op Radio 1


(Bron: www.weekvandepsychiatrie.nl)

<< Vorige pagina